Vesti

31.12.2016.
Dragi ljubitelji astronomije zelimo vam srećnu i uspešnu 2017. godinu. Početak nove sezone planetarijumskih projekcija i predavanja je planiran za početak februara. Vaš ADNOS
CURRENT MOON

fitfigura

24.08.2011.

Astronimija. (IRON)

Uvažene kolege, forumaši,

Želeo bih da mi neko od pozvanih, ljudi koji se razumeju, odgovori na nekoliko pitanja.

Radi se o sledećem:

Moj prijatelj je pre mesec dana našao kraj reke, na istoku Vojvodine, nekoliko zanimljivih kamenčića, za koje sumnja da su delovi meteorita. Surfujući Internetom, te konsultovajući se sa nekim ljudima, koji imaju nekakvo iskustvo sa ovim pojavama, došao je do zaključka da se radi eventualno o IRON-u. Kamnčići su neobičnih oblika, raznih boja (smaragdno-zelenkasti, sa duginim bojama u preseku, suvi su, izbušeni na nekoliko mesta, u sebi imaju i gvožđa, težine od 30-60 grama. Radi se o ukupnoj težini, nešto manje od kg.

No, kako je i sam amater u astronomskom pogledu, baš kao i ja, na ovaj način bismo želeli koliko-toliko, dobiti odgovore na neke nedoumice. Imamo fotke istih, pa poredeći ih sa sličnima na Internetu, pošli smo od pretpostavke da se zaista radi o navedenom. Vreme pronalaska se poklapa sa čuvenom -kišom meteora- krajem sedmog meseca.

Šta nas zapravo interesuje?!

kao prvo, kakvi su zakoni kod nas o ovome? Da li čovek ima pravo na vlasništvo istog, ukoliko ga je pronašao? Kako i na kojem institutu stručno proveriti (laboratorijske analize) da li je to-to i šta je ustvari u pitanju?!

Ukoliko moj prijatelj odnese uzorke na neki od instituta, da li će možda ostati zauvek bez njih, da li će mu -država- oduzeti kamenje?!

Gde, kako i na koji način, ko je stručan, za sve ove provere?!

Zašto sve ovo pita?! Iz razloga jer je došao do informacija da je ovo (ukoliko se potvrde njegove pretpostavke), basnoslovno vredno, a kako živimo u siromašnoj zemlji, dečko, normalno, želi unovčiti to što je pronašao.

S obzirom da smo oba amateri, nestručni za ovakve stvari, molim Vas da nam oprostite ukoliko je neki pojam u ovom tekstu zvučao nestručno ili ako smo pak, ispali naivni.

Unapred se zahvaljujemo dobrim ljudima, ljudima sa potrebnim znanjem iz astronomje, koji bi nam eventualno, mogli pružiti odgovore na naša pitanja i nedoumice.

P.S. Prijatelj je došao do nekih merodavnih adresa, koje se bave ovim pitanjem, istina u inostranstvu (Mančester), ali se ne usuđuje kontaktirati ih, iz gore navedenih razloga, nepoznavanja zakona i slično.

Vanja





Ukupno tekstova (12)


18.09.2011. postavio Mali Radojica

Javi mi se na 063/86-56-714. Rade Marjanovic, jedan od admina i diplomirani astronom

05.01.2012. postavio Andromeda M-31

da li je istina da takvo kamenje moze biti vredno?