Vesti

31.12.2016.
Dragi ljubitelji astronomije zelimo vam srećnu i uspešnu 2017. godinu. Početak nove sezone planetarijumskih projekcija i predavanja je planiran za početak februara. Vaš ADNOS
CURRENT MOON

Radovan

02.03.2011.

Nekada je naša predstava o planeti na kojoj stanujemo bila nešto drugačija nego sada. Znali smo da je Zemlja ploča, oko koje se okreće sav, tada nama vidljiv svemir, i ta su saznanja trajala više od milenijuma. Takođe je bilo pokušaja ,nekih ,da se "stvar raspravi" i mnogi od njih nikakao nisu uspeli ništa drugo nego da u svom ognju izgore-na lomači, jer nisu imali samo jedno predznanje, koje izrasta iz jedne latinske sentence; "surdo fabelam narare"!

Svaki lik, ma kako pozitivan bio, uvek ima i svoju ćoravu stranu. To pravilo je još uvek na snazi i sigurno će biti sve dok je sveta i veka! Pravila su poznata, putevi i staze utabane, samo treba to slediti, a rezultati sigurno dolaze...? I, onda se pitamo;, "kako to da ono što jasno vidimo, nismo u stanju da jasno objasnimo"?

Poštovani neistomišljenici, kolege, mislioci, maštari i istomišljenici, nudim veoma logična objašnjenja nekih od trenutno gorećih pitanja:

1. Šta je zapravo kosmološka konstanta ?

2. Priroda "tamne energije" koja je većinski "akcionar" kosmosa?

3. Zašto nam se čini da postoji tamna materija?

4. Koja je prava priroda revolucije nebeskih tela?

5. Odakle anomalna kretanja u blizini perihela putanja nebeskih tela?

6. Šta je prava priroda nastanka plime/oseke...?

 

I tako dalje. ......   Ako je nešto od ovoga interesantno skepticima i ostaloj publici, možete me kontaktirati na adresi;   djukicr@gmail.com