Vesti

31.12.2016.
Dragi ljubitelji astronomije zelimo vam srećnu i uspešnu 2017. godinu. Početak nove sezone planetarijumskih projekcija i predavanja je planiran za početak februara. Vaš ADNOS
CURRENT MOON

nikowin

01.07.2012.

Keplerovi zakoni

Johan Kepler (1571.- 1630.) je bio nemacki astronom, fizicar i matematicar  koji je napisao niz radova uz pomoc svojih istrazivanja i proucavanja radova astronoma Tiha Brahea. Postavio je tri zakona o kretanju planeta oko Sunca potvrdivsi Kopernikov heliocentricni sistem. 

I Keplerov zakon 

Planete se krecu oko sunca po elipticnim putanjama. U zajednickom centru tih elipsi nalazi se Sunce. Polozaj na elipsi u kojem je planeta najbliza Suncu naziva se perihel (tada je Zemlja od Sunca udaljena 147 miliona km), a polozaj u kojem je Zemlja najudaljenija od Sunca naziva se afel (tada je udaljena 152 miliona km). Svaka planeta se krece po svojoj elipsi. 

II Keplerov zakon 

Svaka planeta se krece tako da duz koja spaja planetu sa Suncem za isto vreme predje istu povrsinu. Planeta ce se kretati brze ukoliko je ona bliza Suncu. Najveca brzina joj je u perihelu, a najmanja u afelu. Povrsina koju vektor polozaja Sunce - planeta predje u jedinici vremena je sektorska brzina koja je konstantna ( dS/dt=const.) 

III Keplerov zakon

Odnos kvadrata perioda obilaska planete oko Sunca i treceg stepena duze poluose putanje je isti za sve planete. Ovaj zakon na zapravo govori o tome da planete koje su dalje od Sunca imaju i duze periode obilaska.